Nenets

English version of Ravna's Barentsview pages English pages

Hjem
Tilbake
Bøker
Artikler
Bildebyrå
foto.ravna.no/
Forskning
Film
Foredrag
Bestilling
CV
Urfolk
Over tundra
Tilbud på klassikere om Russland

knapp.JPG (4232 bytes)
 

 

10.jpg (36760 bytes)Fotoutstillingen Nentserne

Fotoutstillingen Nentsere - et urfolk i det russiske nord ble satt opp i Vadsø i november 1997. Det har senere vært satt opp i Sør-Varanger, Tana. Kautokeino og Alta.

Utstillingen er på 33 fotografier i størrelse 30 x 40 cm og 20 x 30 cm (netto). Den kan settes opp etter forespørsel.

Pris kr. 2500,- pr. uke + transport og reise for oppsett

14.jpg (43519 bytes)12.jpg (61363 bytes)05.jpg (45572 bytes)

Utstillingen "nentserne - et urfolk i det russiske nord" er basert på fotografiene er tatt under flere opphold jeg har hatt sammen med dette reindriftsfolket på tundraen i nord i perioden 1995 -98. Bildene er fra Jamal og Bolsjezemelskaja tundraen.

Noen vil kanskje kjenne igjen enkelte av bildene fra boka "Mitt russiske nord" For de som ønsker å lese mere om dette fascinerende reindriftsfolket, anbefales boka.

Bildene på denne siden er fra Jamal, som ligger øst for Uralfjellene hvor floden Ob renner ut i Karahavet. Dette området har et av verdens rikeste reinbeiter, og folket her har beholdt sitt språk og er langt mindre påvirket av russisk innflytelse enn nentserne lengere vest. Inn til det ble funnet gass her på 1960-tallet, var det bare i liten grad russisk bosetning i området. I dag finner vi gassbyer som Nadym, Nojabersk Urengoj her. Bildene er tatt i en vintersiida sør for Obs utløp i havet.

Maimbava

Dansegruppa fra den lille landsbyen Nelmin Nos er en fargeklatt som nærmest går i ett med tundraens gnistrende høstfarger. Navnet betyr glede, og det var virkelig en glede å se disse unge danserne som bærer tundrafolkets ånd og stemning på en måte som en ikke kan unngå å bli fascinert av.... -- Hym-ha, hym-ha. I dansen imiterer de pulsen til jegeren, reingjeteren og dyrelivet på tundraen; reinen, ulven og rypesteggen og polarreven

Reindriftsfolkets nasjonale idretter

Årlig blir det arrangert mesterskap i Nasjonale idretter. Det er idrettsgrener som er særegne for de 27 små nasjonene som lever i det russiske nord; fra samene i vest til tsjuktsjerne lengst øst. De har sitt utspring i de krevende arbeidsoppgavene som reindriftsfolkene må beherske for å overleve på den arkt-iske tundraen. Foruten reinkapp-kjøring og lassokasting, blir det konkurrert på tradisjonelle ski, dvs. brede jaktski, økse-kasting, stokketrekking og hopp over slede. For sistnevnte skal rekorden være 197 sleder sammenhengende.

Fotografiene kan også kjøpes enkeltvis
for kr. 1145,- pr. stk. inkl porto og ekspedisjon.

Send E-post til oyvind@ravna.no eller bruk adressen nederst på denne siden

Gratis nyhetsbrev

Din E-post adresse

Søkeskjema

.

Tips en bekjent om denne siden

  Ditt navn
  E-post adr. til mottaker

 

 

Back Hjem Tilbake Øyvind Ravna
Norway

 +47 97 18 67 06