Over tundra

{C}

English version of Ravna's Barentsview pages English pages

Hjem
Bøker
Artikler
Bildebyrå
foto.ravna.no/
Forskning
Film
Foredrag
Utstilling
Bestilling
CV
Urfolk
Over tundra
Tilbud på klassikere om Russland

knapp.JPG (4232 bytes)
 

 


Reineier sojuz jerv

Tusen kilometer over tundra
Ekspedisjon Arkhangelsk - Narjan-Mar (Ravna-Vylka)  

Om vårt lysbildekåseri / foredrag

Ekspedisjonen, som startet i Arkhangelsk den 24. mars, ble avsluttet ved ankomst til Narjan-Mar den 31. mars. Den hadde da tilbakelagt 1100 km på snøscooter. Under vegs besøkte ekspedisjonen steder som Nes, en landsby hvor russisk pomorkultur og nenetsisk nomadeliv møtes. Eller Pesja, en kommune dypt inne i ødemarka hvor virkeligheten likevel ikke er like svart som i andre deler av Russland. Turen har gått over tundra og åpne vidder, men også over elvedaler og skogsterreng. Den har passert rituelle offersteder en knapt vet at finnes.


Zoia Vylka

Under vegs har vi prater med folk i landsbyene som ikke har det lett i det nye Russland, men likevel aldri avstår fra å dele sin middag eller lunsj med reisende. Vi har fått sove i de lokale adm. byggene, da det mangler overnattingssteder, og vi er blitt invitert i badstu med ordførere og kollektivformenn. Ekspedisjonen har også besøkt reindriftsfolket i Kanin-siidaen, som er i økonomisk ruin etter en mislykket privatisering, men som likevel driver sin rein, slik deres fedre har gjort på tundraen.

På storelandstundraen

Deltagerne på ekspedisjonen har vært Øyvind Ravna (leder), Zoia Vylka (organisator) og Aleksandr Tsjuprov (veiviser/mekaniker). Den er gjennomført med russiske snøscootere av typen «buran» som har fungert over all forventning. I løpet av turen er det kun byttet en tennplugg.
19990812-2.jpg (33854 bytes)
Ekspedisjon Arkhangelsk - Narjan-Mar -
Stopp i en landsby under vegs.

Formålet med ekspedisjonen er innsamling av materiale som en del av en dokumentarbok om urfolk i området. Formålet er også å knytte nærmere bånd mellom urfolkene i Barentsregionen; samene og nenetserne. I den forbindelse har ekspedisjonen medbragt det samiske flagget som en hilsen fra sametingspresident Sven Roar Nystø til lederen for nenetsernes organisasjon Jasavei ved dens president Aleksandr Vyutsjeskij.

19990812-3.jpg (25559 bytes)
Fra Kanin: 6 år gamle Natasja er av nenetsisk
reindriftsfamilie fra Kaninhalvøya.


Ekspedisjonen er blitt mottatt med stor gjestfrihet av den lokale administrasjonen i alle landsbyene den har passert. I Narjan-Mar derimot bli ekspedisjonen innkalt til politiforhør under begrunnelse at vi hadde besøk Nes, baselandsbyen til Kanin-nenetserne. Dette til tross for at både politi- og de sivile myndighetene var kjent med dens reiserute. Anklagen ble senere trukket tilbake, bl.a. ved hjelp av de sivile myndighetene i Nenetskij Okrug.

            Etter ekspedisjonens slutt har Øyvind Ravna og Zoia Vylka tilbrakt omlag seks uker på tundraen i Nenetskij okrug sammen med reindriftsfolk. De har både vært sammen med reindriftsutøvere fra de største kollektivene på Store- og lillelandstundraen, og de har tilbrakt tid sammen med private reindriftsutøvere. De har også deltatt på vårflytting.

            Et resultat av ekspedisjonen og det å påfølgende oppholdet på tundraen, er at Øyvind Ravna nå sitter på et langt større utvalg av bilder fra Nenetsija, og særlig fra reindriftsmiljøer. Bildene er ikke digitalisert ennå, men interesserte kan ta kontakt. Han sitter også på mange timer med unike videobilder av DV-kvalitet.

 

19990812-1.jpg (32584 bytes)
 Zoia Vylka
{C}

{C}

{C}Gratis nyhetsbrev{C}

{C}{C}
{C}{C} Din E-post adresse
{C}

{C}Søkeskjema{C}

{C}

.

{C}

{C}Tips en bekjent om denne siden{C}

{C}{C}
{C}{C}  Ditt navn
{C}  E-post adr. til mottaker
{C}
 {C}{C}

{C}

{C}{C}
{C}{C}

{C}
{C}Back Hjem Next{C} {C}Øyvind Ravna
Norway
{C}
{C}

 +47 97 18 67 06
 

 {C}

{C}
 {C}
{C}{C}
{C}